Bara en tanke...

Linda 4 oktober 2016

Solen kikar fram bakom persiennen och dagen längtar efter att få börja. Jag trycker på snooze ännu en gång för att få några dyrköpta minuter till i sängens värme. Medan kroppen sakta börjar vakna tänker jag på allt som ska hinnas med idag. Hur ska jag få ihop det? Och just den tanken leder i sin tur till en massa andra tankar. Vad händer om jag inte gör det? Vad ska jag prioritera bort? Kommer jag sätta andra i skiten då? En känsla av otillräcklighet kommer indunsande och jag genast går upp i huvudet igen för att slippa känna. För usch vad jag har mycket att göra idag…

Jag åker ”tanketåg” varv efter varv efter varv och tänker på allt som ska göras och för varje varv rivs lite nya känslor upp. Lugnet som jag kände när jag vaknade är borta och istället kryper stressen i kroppen. Jag är helt ”kidnappad” av oron för att inte räcka till. Det har liksom blivit som ett ”tankemonster” som tagit mig i besittning och då har ännu dagen inte börjat…

Så bestämmer jag mig för att idag ska jag minsann försöka tillämpa det vi pratar om på yogan. ”Att sätta tankarna på moln” och bara iaktta hur de kommer och går utan att göra något åt dem. Jag stannar upp och konstaterar att just nu tänker jag på allt som ska göras och oroar mig för att jag inte ska hinna. Jag påminner mig om att det bara är en tanke och att tankar är mentala händelser i hjärnan. Det betyder inte nödvändigtvis att det är sant. Och det bästa med allt, tankar kommer och går…

Och just de orden låter jag följa mig genom dagen. När jag springer till bussen och tänker att jag aldrig kommer att hinna. Det är bara en tanke och förresten skulle inte världen gå under om jag kommer fem minuter sent… När jag betar av högen av alla mejl och tänker att jag inte räcker till… Det är bara en tanke, det betyder inte att det är sant. När jag blir utskälld av min arga granne för att min hund har skällt medan jag varit borta och känner pulsen rusa. Tankar kommer och går…

Och även om det inte förändrar något i den yttre världen (vi kommer fortfarande stöta på stress, oro och utsända) så blir allt som händer lite lättare att hantera när jag förhåller mig annorlunda till mina tankar om det som händer...