Det här får också finnas...

Linda 18 oktober 2016

Veckans tanke fick jag höra från en klok kvinna som efter att jag suttit och beklagat mig för henne ett tag frågade, ”men Linda hur skulle det kännas om du istället för att fundera på varför saker och ting är som det är och varför andra gör som de gör, istället odlade attityden att det här får också finnas?”

Först förstod jag inte alls vad hon menade, vad då ska man bara sitta med armarna i kors och låta alla härja runt bäst de kan och såra och förgöra? Men det var ju förstås inte så hon menade. För hur ofta försöker vi inte förändra sådant som vi inte kan påverka? Andra människor till exempel. Jag vet inte hur det går för er, men för mig går det väldigt dåligt i mina försök att förändra andra. Och handen på hjärtat, hur roligt är det när någon annan försöker göra om en själv?

Förra veckans yogaprat på kurserna handlade om hur vi ständigt värderar och bedömer. Det gäller även vad vi tänker och känner. Ibland tänker vi superhärliga tankar som får hjärtat att pirra och ibland tänker vi tankar som vi inte alls vill veta av. På samma sätt är det med våra känslor. Vissa känslor är fantastiska att känna medan andra får hjärtat att gå sönder.

Men tänk hur förlösande det skulle vara om vi nästa gång vi tänker eller känner något som vi tycker att vi inte ”borde” istället bemöter oss själva med en öppenhet. ”Åh, nu känner jag så här eller just nu är den här tanken hos mig. Jaja, den får ju också finnas…” Kanske skulle vi då kunna gräva ner stridsyxan i kampen mot oss själva och sådant som vi ändå inte kan påverka? Vilka tankar och känslor på som kommer på besök till exempel. Jag har faktiskt provat att intalat mig att "Det är ok. Det får också finnas" varje gång som jag känner något som jag inte vill känna och jag tycker att det hjälper. Och vem vet, kanske kan det vara något för dig också?