Livet är ett pärlband av alla dessa nu…

Linda 13 september 2016

Tidigare pratade vi om att vara huvudfotingar och leva livet genom våra tankar. Men hur gör man då för att vara närvarande i nuet? Det lättaste sättet som man pratar om inom mindfulness är att bara iaktta sin andning utan att försöka förändra den. För tänk om vi ibland kunde ta ett medvetet andetag och åka hissen ner till kroppen och uppleva det som är nu. Som ett andningsankare som liksom krokar tag i varje stund.

Men då kommer nästa upptäckt. Plötsligt inser vi att vissa stunder är fantastiskt härliga. Andra är extremt ohärliga som när vi känner oss stressade, ledsna eller har en orosklump i hjärtat till exempel. Vem vill vara närvarande då? Kanske är det lättare att ta bort dessa jobbiga känslor än att hantera dem? Ibland kan man lätt få för sig att livet alltid ska vara fantastiskt hela tiden och när det sedan inte är det så tror vi att något är fel. Men tänk om livet både är härligt och ohärligt på en och samma gång? Och att vi även stänger av det fina när vi inte vill känna det jobbiga?

En sak är i alla fall är säker, precis som vårt andetag kommer och går, försvinner även varje stund snabbt förbi. Det som är nu blir alldeles strax nyss och där framme i krönet ligger ett annat nu och väntar på att födas som även det strax kommer bli till nyss. Och genom att vi då och då lämnar vår trygga värld som huvudfotingar och i alla fall ibland tar några medvetna närvarande andetag, blir livet som ett pärlband av alla nu. Vi är inte längre på besök i vårt eget liv utan låter hjärtat omfamnar varje stund…