Lyckan kommer. Lyckan går...

Linda 14 mars 2017

Lycka är något som vi alla längtar efter. Jag menar vem vill inte vara lycklig? Ändå är det så få av oss som verkligen är det. Jag menar då inte bara snabba uppåt kickar som vi kan få av allt möjligt, utan sådär lyckliga på djupet… När man bläddrar runt bland sociala medier kan man lätt få uppfattningen om att alla andra lever sådana där ”perfekta liv” i stylade hem där det bakas och lagas sund ekologisk mat gärna efter någon diet och där man myser i sina lyckade äktenskap med sina små välartade barn. Och är inte de lyckliga måntro?

Jo, en del är säkert det. Men sanningen är den att även om vi aldrig tidigare haft en sådan hög materiel levnadsstandard som nu, i alla fall vi här i västvärlden, så slutar nästan hälften av alla äktenskap i skilsmässa, 1 av 5 kommer någon gång att drabbas av depression och 1 av 10 kommer att försöka ta sitt liv. Och kanske är det så att det normala inte är att alltid vara lycklig utan att livet går lite upp och ner utan att det är något konstigt eller fel med det? Och när alla andra verkar vara så där förfärligt lyckliga omkring oss. Så lyckliga att vi börjar tro att det är något fel på oss som inte känner likadant, så är kanske bara det så att just vår hjärna, som precis som alla andra hjärnor är programmerade sedan urminnes tider till att snabbt upptäcka faror och sedan undvika dem, är lite extra bra på just det?

Och när lärde vi oss egentligen att hantera jobbiga tankar och känslor? Jag menar inte att på något sätt försöka ta bort dem, trycka undan dem eller byta ut dem mot några positiva utan att faktiskt lära oss att leva med dem utan att vi påverkas för mycket eller går under? Om det här och lite till kommer vårens blogg att handla om. Vi kommer att fördjupa oss i Russ Harris bok ”Lyckofällan” som jag verkligen kan rekommendera och där vi bland annat kommer att slå hål på lite av våra lyckomyter som de flesta av oss lever efter idag samt introducera ACT (Acceptans Commitement Therapy) något som jag blivit helt betagen av:)