Lyckliga i alla sina dagar, eller? Vad händer när drömmen blir sann…

26 maj 2015

Är det inte så att vi lite till mans ser framtiden i lyckobilder? När vi köper ett nytt hus till exempel, köper vi inte då också en dröm? Det är som en av alla dessa Disneysagor vi matas med, där prinsen tillslut får prinsessan och så lever de lyckliga i alla sina dagar…

Men vad händer när drömmen blir verklig, luftslottet rasat och vardagen smyger sig på? Kan vi då njuta av det vi har eller fortsätter vi att lägga lyckan i nya drömmar? Kanske går vi genom livet med en ständigt gnagande känsla av missnöje och intalar oss att det blir bättre sen?

När jag träffade Ann-Marie och hennes nya man hade de precis varit och tittat på deras drömhus, en stor villa med utsikt över havet och nu hoppades de innerligt att den skulle bli deras. För kunde man verkligen ha en sådan tur att få bo på landet, utan insyn av grannar, ha nära till både hav och natur och dessutom bussförbindelser till stan?

Precis innan jul stötte vi ihop igen. Drömmen hade gått i uppfyllelse. Huset var deras och de hade bott in sig sedan några månader. Jag blev glad för deras skull, men snabbt berättade Ann-Marie att livet inte alls hade blivit som hon tänkt sig. Hon trivdes inte här på landet, avskydde att skotta snö och tyckte köpcentret var sunkigt. Dessutom hade hon tröttnat på både naturen och att skumpa runt på bussarna. Hon saknade stan.

Det finns ett buddhistiskt talesätt som jag tycker mycket om. Det lyder ”Det är i de små stunderna som den verkligt stora stunden bor” och i yogan pratar man också om att lyckan finns i nuet. Ändå kan det ibland vara svårt att stanna upp och se det man har just nu. Det är lätt att fastna i det man längtar efter eller leva kvar i det som varit. Men risken är att nuet går förlorat och att vi faktiskt missar lyckan som bor där, i huset…