Mitt "mindset" påverkar hur jag tolkar...

Linda 1 november 2016

På yogan den senaste tiden har vi utforskat våra tankar. De flesta tankar som vi har handlar om vardagen då vi tänker aktivt och kanske planerar vad som ska hända imorgon eller minns något som hände igår. Men så har vi även tankar som bara ”ploppar upp” automatiskt av sig själva. Och de kan vara positiva, negativa eller neutrala. Det är framför allt de negativa automatiska tankarna som ställer till det för oss. De kan handla om oss själva eller om livet i stort som i exemplen nedan;

 ·      Jag räcker inte till…
·      Äsch, hur kunde jag säga något så dumt?
·      Det går så himla bra för alla andra utom för mig...
·      Det är något fel på mig…
·      De tycker inte om mig…
·      Livet är en kamp…
·      Det spelar ingen roll vad jag gör, det kommer i alla fall gå åt skogen…

När det kommer sådana där eländig tankar som hackar och kritiserar är det lätt att tro att de är sanna. Men tankar är bara tolkningar som vi ofta fått med oss genom livet, men grejen är att de ofta ligger som ett filter eller mindset som vi ser på världen genom. Och det värsta med det är att vi kommer att tolka en situation utifrån det filtret så att det blir självbekräftande. Så vårt mindset påverkar alltså hur vi tolkar och upplever en situation.

Tänk dig att du har en superstressig morgon i ett regnigt november och att du precis lämnat barnen i skolan bara för att rusa till bussen för att inte komma försent. Där möter du din närmsta granne. Du hälsar men han går bara förbi utan att hälsa tillbaka. Har man då ett mindset som säger att "jag är värdelös" så kommer jag tolka det som om det är något fel på mig och det kommer i sin tur förstärka den känslan. Med ett positivt mindset skulle jag kanske istället tänka att han lyssnar nog på musik så han hör mig nog inte. Oavsett mindset är det viktigt att vi bekantar oss med våra negativa automatiska tankar så att vi kan känna igen dem när de ploppar upp, utan att tro på dem.