Ibland är inte livet som man tänkt sig.Men även om vi inte kan "ta bort" allt det jobbiga, kan vi lära oss nya verktyg för att hantera det som är svårt...

KBT - samtal

Ibland blir inte livet som man tänkt sig. Kanske känner vi att vi inte riktigt räcker till hur mycket vi än försöker. Att vi har allt men att det ändå känns lite tomt. Att relationen börjar gå på tomgång eller att vi ibland tampas med oroliga tankar, besvärliga känslor och en trötthet som liksom inte vill gå över. Eller att kroppen gör ont, att vi då och då kan få lite svårare att andas, känna ett tryck över bröstet eller att hjärtat slår ett extra slag?

Men även om vi inte kan "ta bort" allt det jobbiga, kan vi lära oss nya verktyg att ta till när livet kanske inte är riktigt perfekt så att det blir lättare att hantera. Och där kan KBT-terapi med ACT-metoder vara till stor hjälp.

KBT - terapi

I KBT (kognitiv beteendeterapi) tänker man sig att våra tankar, känslor och beteenden hänger samman. Att gå i terapi kan vara ett sätt att bli medveten om våra invanda beteende och att lära sig att hitta andra sätt att hantera sina tankar och känslor på. Vi kommer titta lite närmare på vilka tankemönster och tankesätt som du har när du mår dåligt. Tillsammans jobbar vi sedan med att förändra dessa för att du ska kunna må bättre.

Men även sådant som vi har varit med om i vår barndom samt våra första nära relationer, har betydelse för hur vi har det idag och hur vi förhåller oss till andra. Som små utvecklade vi olika överlevnadsstrategier för att få bekräftelse, trygghet och närhet och dessa tar vi sedan med oss till vuxenvärlden. Problemet är bara att de funkade väldigt bra när vi var barn, men de kan ibland ställa till det för oss nu när vi är vuxna. Därför kommer vi titta lite på hur du hade det som barn och hur det påverkar dig idag som vuxen.

Men KBT är inte någon ”quick fix” som bara tar bort symtomen för stunden. Vi kommer även jobba mot en ”hållbar livsstil” så att vi håller i längden. Annars är risken stor att symptomen kommer tillbaka igen så fort som vi återgår till hur vi levde våra liv tidigare.

ACT - metoder

ACT (Acceptance and Commitment Therapy) är en utveckling av KBT som gör det lättare att för oss förhålla oss till våra tankar och känslor snarare än att bara försöka undvika dem. Men ACT ger oss även verktyg för att skapa ett rikt, värdefullt och meningsfullt liv.

Ibland är det lätt att fastna i grubbleri, kidnappas av känslor och kanske älta saker som har hänt. Inom ACT jobbar vi för att inte bara reagera impulsivt på det vi tänker och känner just nu, utan för att istället kunna agera utifrån vad som är bra och viktigt för oss på lång sikt. Med hjälp av mindfulnessövningar lär vi oss att acceptera och möta det jobbiga istället för att bara undvika det. För visst är det härligt att vara närvarande när livet är på topp, men vad gör man när livet gör så ont att vi tror att vi kommer gå sönder? Då är det lätt att vilja trycka undan allt det smärtsamma för att slippa känna efter hur vi egentligen mår.

Men detta skapar bara ”badbollar” av oskön smärta som en dag kommer studsa upp till ytan och då skapa ännu mer elände. Genom ACT-metoderna kommer vi därför att öva på att våga vara kvar i oss själva när livet gör ont och kanske till och med lära oss leva med det ”jobbiga” istället för att försöka ta bort det eller undvika det. Dessa metoder har visat sig vara hjälpsamma för många men speciellt för dem som lever med smärta, depression, ångest och panikattacker. 

Samtal

KBT-samtal kan hjälpa oss att förstå oss själva, hur vi fungerar och vad vi behöver för att må bra. Vi kan också få möjlighet att komma i kontakt med våra tankar och känslor, förstå vad de beror på och hur de påverkar oss. Det, tillsammans med nya verktyg, kommer att innebära en förändring i våra liv.

Vi kommer att träffas några gånger först för att ta reda på vad som just du behöver och sedan lägger vi upp en behandlingsplan för detta. Mellan tillfällena får du även en liten övning att göra hemma. Kontakta oss gärna i formuläret nedan om du har frågor så berättar vi mer eller om du vill boka en tid.

Pris: 890 kr för 45 min

Avbokning

Eventuell avbokning sker via mejl senast 24 timmar innan bokad tid för att undvika debitering. 

Kontakta oss för samtal