Att vi ibland känner oss ledsna, låga eller nedstämda är helt normalt. Det är en del av livet. Oftast går det över efter ett tag, men om det fortsätter låter det som om vi har blivit deprimerade...

Depression

Att vi ibland känner oss ledsna, låga eller nedstämda är helt normalt. Det är en del av livet. Kanske går vi igenom en jobbig period just nu eller så bara känner vi oss lite orkeslösa och håglösa ändå, som om vi tappat gnistan...

Oftast går det över efter ett tag men om det en fortsätter och vi börjar känna oss trötta, att vi inte orkar något, att vardagen känns tung, att ingenting är roligt längre eller att vi har svårt att känna någon mening i tillvaron, låter det som om vi har blivit deprimerade.

Depression är mycket vanligt även om många inte pratar så mycket om det. Dessutom är det inte ovanligt att den återkommer. Och även om de allra flesta som råkar ut för en depression och får rätt behandling, börjar må bättre redan efter några veckor, kan det vara en mycket besvärlig tid medan det pågår. Men vardagens rutiner, sömn och motion kan hjälpa till, så att man tänker på annat än det som är svårt.

Depression påverkar oss lite olika

Depression kan påverka oss lite olika. Vissa kan fortsätta med sina liv som vanligt, fungera socialt och göra det där som man brukar göra, bara det att man mår dåligt inombords. Man ”biter liksom ihop”och så funkar det iallafall utåt sett. För andra är det svårare och man klarar inte längre av att jobba, orkar inte umgås med vänner och kanske även till och med har tankar på att ta sitt liv. Det är vanligt att man upplever sig isolerad från omvärlden. Ibland kan den som är deprimerad bli sur, lättirriterad eller aggressiv. Ofta kan det då vara omgivningen som reagerar och märker att det är något som inte stämmer.

Men en depression påverkar även hur vi ser på oss själva. Kanske har vi tankar om att vi är dåliga eller värdelösa och vi kan ha svårt att tycka om oss själva. De negativa tankarna upprepas och vi  ältar misslyckanden och känner oss otillräckliga. Många känner sig likgiltiga inför hela tillvaron och även känslorna för andra blir ofta mindre starka. 

Vad beror depressionen på? 

Ibland är det svåra livshändelser eller påfrestningar som gör att vi blir deprimerade. Men även stressen spelar in. Om vi ständigt utsätts för stress och påfrestningar under en längre tid och inte får tillräckligt med återhämtning och vila, kan det öka risken för depression. Men vi kan också bli deprimerade utan att det finns någon yttre orsak. Det gäller särskilt om man har återkommande depressioner.

Alla människor kan bli deprimerade någon gång, men vi är alla olika sårbara för att få depressioner beroende på vad vi har varit med om i livet. Dessutom verkar depressioner kunna gå i arv.

Vad händer i hjärnan?

I hjärnan och i resten av nervsystemet finns så kallade signalsubstanser som förmedlar budskap mellan hjärnans olika celler. Samspelet mellan de olika signalsubstanser påverkar hur vi tänker, känner och handlar. Några av de signalsubstanser som är inblandade vid depression är serotonin, noradrenalin och dopamin. Det är ämnen som bland annat påverkar hur man upplever sorg, ångest och oro. De spelar även roll för sömnen, aptiten, initiativförmågan och sexualiteten. Det som händer i kroppen när vi är deprimerade är att hjärnans signalsubstanser blir i obalans. Ibland ordineras antidepressiva läkemedel vid depression som påverkar dessa signalsubstanser så att vi mår bättre.

Men depression är faktiskt även stressrelaterat. Man har upptäckt att kortisolet som bildas när man stressar äter upp seratoninet vilket gör att man känner sig låg. Det är därför som träning har visat sig vara så viktig vid depression för vi förbrukar stresshormoner det vill säga kortisolet när vi rör oss. Dessutom fyller vi då på med kroppens egna må bra hormoner och endorfiner. Regelbunden fysisk aktivitet kan alltså både förebygga depression och minska risken att depressionen kommer tillbaka.

Man har dessutom upptäckt att brist på viktiga näringsämnen som till exempel viktiga fettsyror, vitamin B12 och folsyra kan göra en mer mottaglig för depressioner.

Vägen tillbaka...

Något som har visat sig hjälpsamt vid behandling av depression är fasta rutiner, att hålla samma dygnsrytm varje dag, sömn och inte minst motion. När man är deprimerad vill man helst isolera sig och inte umgås. Men ensamhet gör det oftast bara värre. Därför är en del av vägen tillbaka just att ändå gå ut och träffa andra och att göra roliga saker även om man kanske inte känner för det just nu. Eftersom depressionen är stressrelaterad är det bra att hitta något sätt att slappna av och återhämta sig, kanske med yoga, mindfulness eller något annat som passar dig. Ibland kan man behöva få antidepressiva läkemedel under en period.

KBT-samtal är den behandlingsform som har visat sig ha störst vetenskapligt stöd vid behandling av depression. Även ACT (Acceptance and Commitment Therapy) anses vara bra. Det handlar om att du får prata om problem som har att göra med själva depressionen och hur du mår. Ibland behöver man även ändra sina tankemönster och sina inlärda beteenden.

Efter en tids behandling brukar de flesta känna sig bättre, men det kan ta ett tag innan livet återgår som vanligt igen. Kanske gör det aldrig det helt. Det som tidigare var viktigt kanske inte betyder lika mycket längre. Samtidigt kan depressionen ha medfört nya tankar om vad som är viktigt i livet. Många upplever att de har lärt sig något om sig själva och har fått större förståelse för andra.