Det är som om våra liv har kommit att handla så mycket om vad vi gör och så lite om vad vi är...

Stress

Stress är en del av livet. Alla blir stressade ibland. Men om vi utsätts för långvarig stress börjar kroppen ta skada. Därför är det viktigt att vi även ger oss själva tid för återhämtning, sömn och vila.

Vanliga symptom för stress kan vara att kroppen börjar krångla. Musklerna hamnar i ett beredskapsläge för att vara redo för eventuell fara, något som ger spänningar bland annat i axlar, rygg och nacke. Kanske får vi även spänningshuvudvärk och svårt att sova. Men stress påverkar även vårt korttidsminne och det blir lättare glömma eller blanda ihop saker, något som kan vara väldigt stressande i sig. Men även vårt humör påverkas av stress. Ofta känner vi oss irriterade, oroliga och nedstämda. Dessutom kan det upplevas som om tiden inte räcker till och att allt och alla borde kunna snabba på lite. En stora utmaning kan vara att fastna i en lång kö som inte rör på sig i affären eller att sitta fast i trafikstockningen mitt i rusningstrafiken... 

Kamp och flykt - reaktionen

Det som händer i kroppen när vi stressar är att vår kamp- och flykt reaktion aktiveras. Den är densamma idag som  för länge sedan då vi levde våra liv på savannen. Men det som stressade oss då och det som stressar oss nu skiljer sig åt. Idag består stressen till största delen av våra tankar, våra ”borden och måsten”, att vi ständigt är tillgängliga och så allt det där andra som vi tror att vi måste hinna med för att vi ska känna att vi räcker till. Det är som om våra liv har kommit att handla så mycket om vad vi gör och så lite om vad vi är.

Hur som helst utlöser detta en massa stresshormoner i kroppen, (adrenalin, noradrenalin och kortisiol) som vi normalt sätt får ur systemet när vi rör oss. Problemet är bara att de flesta av oss lever ett hektiskt liv något som göra att stresstopparna liksom aldrig riktigt hinner gå ner innan det kommer något nytt som stressar upp oss. Dessutom blir vi allt mer stillasittande. Vi får liksom inte ut stresshormonerna ur systemet. Och går vi med för höga halter av kortisol under en längre tid så kan det leda till hjärt- och kärlsjukdomar, kronisk smärta, utmattningsyndrom, depression, ångest och panikattacker.

Hållbar livsstil

Det är just därför som det är viktigt att jobba mot en hållbar livsstil, som inte bara tar bort symtomen för stunden, utan gör att vi håller i längden. Stress och påfrestningar har blivit en del av vår vardag. För att vi ska bli bättre rustade när något går emot oss, då vi stöter på besvärliga människor eller när livet gör ont, så måste vi ändra vårt sätt att leva. Vi behöver alltså hitta en balans mellan kroppens system där vi dels utsätts för stress och påfrestningar, dels gör saker men där vi även får tid för vila och återhämtning.

För oavsett hur mycket vi än tar hand om oss själva kommer vi ändå stöta på stress, konflikter och utmaningar. Men dessa kommer inte kunna ”äta upp” oss på samma sätt om vi har en liten buffert av "lugn och ro" inom oss. Det får vi genom återhämtning.

Odla "lugn och ro"

Man skulle ju kunna tro att det behövs eoner av tid för att hinna få in återhämtning i vardagen. Men det räcker faktiskt med små korta ”micopauser” som alla kan få plats med i sina liv. Däremot vi kommer nog få öva lite på hur man gör när man slappna av, för just avslappning är bland det svåraste som finns när man är stressad…