Vi klarar för det mesta att hantera stress och påfrestningar under kortare perioder om vi sedan får tid för återhämtning...

Utmattning

Vi klarar för det mesta att hantera stress under kortare perioder om vi sedan får tid för återhämtning. Men om vi utsätts för stress och påfrestningar en längre tid både privat och på jobbet utan att också få vila, så kan vi bli alldeles utmattade, ”utbrända” eller få uttmattningssyndrom som det också kallas. För en del uppstår symptomen helt plötsligt och då brukar vi säga att vi ”gått in i väggen”. För andra har symptomen smugit sig på under en tid tillbaka men vi har inte haft tid att bry oss om dem.  

Kanske känner vi en trötthet som inte vill ge med sig oavsett hur mycket vi än vilar. Kanske glömmer vi saker, det blir svårt att tänka klart och det känns som om vi har bomull i huvudet eller får tunnelseende. Eller så känner vi oss oroliga, irriterade och nedstämda. Det är även vanligt att vi reagerar starkare på saker som vi vanligtvis brukar ta lätt på och att vi stör oss på alla ljud omkring oss även de som är små. Kanske värker det i kroppen, vi får svårt att sova eller dras med förkylningar som avlöser varandra…

Lite förenklat kan utmattningssyndrom sägas vara det sista stadiet av svår stress och man kan behöva lång rehabilitering för att kunna fungera som vanligt igen.

Förloppet

Man brukar prata om att utmattningsförloppet blir som en ”tratt”. Först så händer något som stressar oss. Det kan vara en utmanande situation, jobbiga tankar eller en kris. Detta aktiverar vår urtidshjärna med dess kamp- och flykt reaktion och sätter oss i ett beredskapsläge där vi spänner oss för att vara redo att kämpa eller fly. Att vara där tar en massa energi för oss och därför börjar vi snart känna oss trötta, orkeslösa och att vi inte har någon energi. Detta skapar mycket skuld och skam inom oss och vi kritiserar oss själva för att vi inte förmår bättre. Spänningen gör även att det blir svårt att sova och vill det sig illa kommer vi uppleva smärta i kroppen som kanske är svårt att hitta orsaken till. Det gör oss förstås ännu mer trötta och orkeslösa.

Det är nu som vi börjar kavla upp ärmarna och försöker gasa oss ur krisen genom att jobba på lite extra, istället för att vila och återhämta oss som vi egentligen skulle behöva. Och för att orka med det tar vi bort allt det som vi tidigare mått bra av och tyckt varit roligt att göra. Vi börjar alltså isolera oss mer och mer och tillslut har vi helt tappat glädjen och meningen med allt. Ingenting känns roligt eller meningsfullt längre. Istället är vi helt utmattade…

Återhämtning

Det är fantastiskt hur mycket vi människor egentligen klarar av! Dock är det bra att komma ihåg att alla har en gräns för hur mycket man orkar och att vi kan bli utmattade om vi glömmer att lyssna på kroppens signaler. För det mesta går det bra om vi skulle ha någon lite extra stressig period ibland, bara vi kan ta oss tid att varva ner och ta det lugnt för att samla kraft, iallafall efteråt. Men den största risken för att få utmattningssyndrom är just att vi utsätts för stress och påfrestningar under en längre tid, utan att vi får möjlighet till återhämtning.

Och just återhämtningen är viktigare än vad man kanske kan tro. Det är nämligen då som kroppen och hjärnan byggs upp, bearbetar intryck från dagen och återhämtar sig särskilt när vi sover. Det gör i sin tur att vi lättare klarar av stress och påfrestningar som vi utsätts för. Att lära sig att slappna av är ofta ett bra sätt att hejda tankarna som snurrar och stilla stressreaktion i kroppen. Yoga, mindfulness eller att vara ute i naturen kan vara ett sätt at koppla av. Det viktiga är att du hittar ett sätt som passar dig.

Vägen tillbaka…

Ju tidigare vi lägger märke till de stressrelaterade symptomen desto snabbare kan vi förhindra att de blir värre. De allra flesta som får utmattningssyndrom blir friska så småningom även om det kan ta lång tid. Det är vanligt att man känner hopplöshet och mår dåligt under tiden.

Många upplever att "tröskeln" för hur mycket stress vi tål är betydligt lägre än den var innan vi blev sjuka. Vi är helt enkelt mer stresskänsliga än tidigare nästan som om vi vore "allergiska mot stress". Det bästa sättet att undvika att bli sjuk igen är att lära sig att känna igen sina egna varningssignaler och så att vi kan bromsa i tid. Det är bra att jobba med sig själv, sina tankemönster och beteenden. Ibland är det också nödvändigt att hitta sätt att ändra sin livssituation så att vi håller i längden som en del av behandlingen för stesshanteringen. Kanske behöver vi även göra förändringar på jobbet så att vi inte hamnar här igen.