”Se storheten i det lilla…”

Mindfulness

Inom yogan läggs stor vikt vid den medvetna närvaron, att vara här och nu. Genom att börja vara närvarande i allt vi gör, tänker, känner och upplever, så blir livet så mycket rikare. Detaljer som vi tidigare inte la märket till såsom färger, smaker, lukter och ljud framträder nu tydligare och berikar livet. Genom att vara medvetet närvarande när vi gör yoga utvecklar vi vår kroppsmedvetenhet.

Vi uppmärksammar även andra saker som ger livet nya dimensioner. Det kan vara ett vänligt ord från kassörskan i matvarubutiken, ett leende vi får i rusningstrafiken eller den varma kärleksfulla känsla vi känner när vi ser våra barn. 

 

Autopiloten

Men oftast är vi inte så närvarande. Kanske sitter du och tänker på annat när någon pratar dig, eller oroar du dig för det som ska hända imorgon när du är ute i naturen eller tänker om och om igen på det som hände igår när dina barn ska visa något.

Kanske har du också upptäckt att helt plötsligt har du kört till jobbet utan att du riktigt vet hur du har kommit dit? Då har du kopplat på autopiloten, den som gör saker av bara farten. Kanske bollar du också med tusen bollar samtidigt. Eller är sådär förfärligt tillgänglig på mail, mobil och sociala medier samtidigt.

Att leva så är otroligt stressande men framför allt missar vi så mycket av livet. För det är i de små vardagliga stunderna som storheten bor. Men vi måste vara närvarande för att kunna uppleva dem.

 

När livet gör ont

Men mindfulness handlar även om att kunna vara kvar i sig själv när livet gör ont, när saker och ting inte blir som vi tänkt oss eller när andra inte beter sig som vi tycker att de borde. Vi brukar tala om att vissa tankar ”förtrollar ”oss och att vi ibland blir ”kidnappade” av en känsla. Yoga och mindfulness hjälper oss att bli vän med känslorna och att se tankarna som just de mentala händelser de faktiskt är. Genom att vara närvarande i det som pågår inom oss släpper förtrollningen och vi kan lättare hantera det som pågår inom oss.


Små pauser

Visst vore det fantastiskt om vi alla kunde ha en vardag utan stress. Men för de allra flesta ser livet inte ut så. Men ofta kan det räcka med att bara stanna upp små stunder och ta ett djupt andetag, kolla hur du håller dina axlar eller vara närvarande och verkligen smaka på kaffet du dricker.

Dessa mikropauser blir som andhål i vardagen som gör att vi orkar lite till.