"Yoga är en verktygslåda där vi lär oss att hantera det vi möter i livet på ett mer balanserat sätt..."

Yoga online

Varje gång jag är klar med ett yogapass slås jag av hur fantastiskt jag mår, hur stark mjuk och levande min kropp är och hur lugn jag känner mig inombords. Ibland kommer jag till yogan uppfylld av något som hänt under dagen, men det är som om jag får lite distans till det hela under passet och efteråt känns det inte alls sådär på "liv och död" som tidigare. Ofta förvånar jag mig själv med att kunna släppa taget om saker jag burit på eller så kanske det dyker upp en lösning på ett problem som jag inte tänkt på tidigare. 

Men trots att jag vet hur värdefull yogastunden är för mig, kan det ändå vara svårt att få in så mycket yoga som jag skulle vilja, i min vardag. Jag menar, visst vore det härligt om man kunde hinna med två timmars yoga varje dag, men för de flesta av oss finns det liksom inte plats för det i vardagen…

Därför har vi skapat flera yogapass som alla är mellan 3,5 och 25 minuter långa. Själva tanken med passen att man ska kunna göra dem hemma mellan de lite längre yogapassen på centret, men ändå utan att det tar för mycket tid. Ni kommer att känna igen rörelserna från viryayogan flöde 1. Flöde 2 kommer senare under våren.

Så även om vi inte stannar så länge i varje rörelse, kommer vi ha gått igenom hela kroppen när vi är klara. Och om allt går som det ska, kommer det ut ett nytt pass varje månad så håll utkik här på Yoga online och på bloggen.

Hoppas ni kommer tycka om dem och lycka till!

Lottas yogaburpees

Här kommer en kul liten utmaning för dig som vill få upp flåset yoga-style! Vi håller just nu på och kämpar med denna på centret istället för solhälsningen i början av passet. Och det är så fantaskskt jobbigt i början, MEN vi bli bättre och bättre för varje gång!!!

Det kan vara skönt med lite uppvärmning först om du känner dig lite stel och kanske göra någon lite långsammare så att du känner att kroppen är med dig innan du hänger på i Lottas tempo:)

Lycka till och håll i hatten för nu kör vi;)

Yogapass - Pulsis

Här kommer ett pass som vi gör på centret just nu :)
Vi har valt att kalla det för Pulsis eftersom det förhoppningsvis ska höja vår puls och göra oss extra starka! Trots att passet är lite ansträngande är det också snällt - det finns inte en enda chaturanga! Istället fokuserar vi på att göra katten och kon, som mjukar upp ryggen på ett härligt sätt:)

Vi önskar dig en trevlig yogastund! :)

 

Meditation - Blommis

Så är det dags för terminens meditation, Blommis. I vår ska vi göra en som ni brukar tycka väldigt mycket om och  som vi ofta brukar göra på våra retreater. Den kommer ursprungligen från den zenbuddhistisk munken Thich Nhat Hanh som nominerats till Nobels fredspris, men jag har tvistat till den lite. 

Det är så lätt att svepas i väg av våra tankar och känslor, att se verkligheten färgad av vårt egna "filter". I den här meditationsvideon tar vi inspiration från naturen för att hjälpa oss komma tillbaka till att vi är ok precis som vi är och att vi är fulla av liv. Med andningen som ankare låter vi vår uppmärksamhet grunda sig i vårt här och nu - i vår kropp och i vårt sinne.

Trevlig meditationsstund:)

Barnyogapass - Korven

Visst smälter man när man ser dessa fantastiska små:)

Förra terminen fick våra "större" barn på Barnyogan hitta på en egen solhälsning något som var väldigt orättvist tyckte de lite mindre barnen. Så nu är det deras tur att presentera ett alldeles eget yogapass med rörelser som de tillsammans har tagit fram. De kallar passet för Korven.

Så häng gärna på och yoga med oss ni också! Kanske är det ett utmärkt tillfälle att få en stund med sina barn?

ACTis - meditation

Så är det dags för terminens meditation och även den är inspirerad av ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Den här meditationen har räddat livet på mig många gånger då jag exempelvis fått en orosklump i magen eller när livet inte har varit perfekt i stort. Vi kommer bland annat att öva på att våga stanna kvar i det som är nu. Att vara närvarande i stunden är ju fantastiskt härligt när vi upplever magiska överjordiska stunder, men inte alls lika kul när stunden gör ont, när vi tampas med en massa oroliga tankar eller kidnappas av känslor som får hjärtat att gå sönder... 

Den här övningen kan man även använda på besvärliga tankar och känslor men vi ska börja alldeles från början med att känna vår kropp precis som det är där just nu. Och våga stanna kvar där utan att gå upp i huvudet och hitta på förklaringar till varför det känns som det gör eller börja oroa oss osv. Ofta vill vi ju rent instinktivt "ta bort" eller "fixa till" sånt som skaver. Men vad händer om vi bara andas igenom det och ger det space? Kan vi tillåta det att kännas så här just nu eller är det ok om vi inte vill det? Skulle det bara kunna få vara så?

För när vi lyckas med det händer något fantastiskt! Det jobbiga blir lättare att hantera och det kanske till och med smälter bort!? Kvar finns bara en varm och len förnimmelse. Men man kan behöva öva lite innan det händer. Sån tur att vi har hela livet på oss:)

Vi kommer alltså jobba med att:

Uppmärksamma 
Andas
Ge det space
Tillåta det att vara där

Lycka till:)

Kortisyoga 2

Här kommer Kortisyoga 2 som jag spelade in i somras på bryggan på vårt landsställe:) Passet är bara 16 min långt och perfekt när du behöver sträcka ut och stärka kroppen del för del men inte har oceaner av tid...

Tanken är att man ska kunna göra dem hemma mellan yogapassen på centret, utan att det tar för mycket tid. När vi är klara så har vi gått igenom hela kroppen. Själva fokuset för det här passet är att just att vara i oss själva andetag för andetag...

Lycka till :)

Bollisyoga

Efter ett långt jullov sätter vi igång igen, både på centret och här på youtube-kanalen! :) Bollisyoga är som man kanske kan misstänka yoga med en boll! Det ser ju hur knäppt ut som helst men det är verkligen galet härligt:) Tur att det bara är ni som ser mig...

Bollisyoga är ett enkelt och skönt sätt att få igång blodflödet på de där ställena som kan behöva lite extra uppmärksamhet: rygg, säte, axlar och nacke. Genom att använda en boll blir massagen djupgående och gör underverk - många med ont i ryggen, vaderna eller som har problem med hälsporre har blivit hjälpta. Bollisyoga är också bra för dig som känner dig spänd eller som t ex sitter mycket framför datorn! :)

I videon används en tennisboll men det går bra att använda vilken liten hård boll som helst! Det finns vissa massagebollar med taggar som är superbra om vill fördjupa övningarna. 

Så massera på och hoppas du får en härlig stund!

Barnyogapass - Jordgubben

Våra fantastiska "stora" barn på Barnyogan har tillsammans gjort en helt egen solhälsning med egna rörelser och flow. De kallar den för Jordgubben. Vi har jobbat med den under hösten och det har skrattats och skapats en massa samtidigt som alla barnen har hjälps åt och supportat varandra. För det viktigaste i yogan är ju inte det man presterar utan att man gör det för sin egen skull där man är idag. 

Nu är de iallafall så förfärligt stolta över denna solhälsning och förstås hemskt nyfikna på vad ni tycker. Så varför inte hänga på!? Men ta det lugnt, för barnen är ju väldigt starka, smidiga och otroligt duktiga. Och visst kan man inte annat än bli varm i hjärtat när man ser dem:)

Mjukisyoga

Här är ett pass för dig som snabbt, lugnt och mjukt vill sträcka igenom kroppen utan att för den delen göra solhälsningar:)
Lycka till!

Långisyoga 2

Så var det äntligen dags för ett nytt yogapass:) Det blir Långisyoga 2 den här gången och det är 21 min. Själva tanken med passet är att man ska kunna göra det hemma mellan yogapassen på centret, utan att det tar för mycket tid men att vi ändå tränar hela kroppen. Under det här passet uppmärksammar vi vilka känslor vi har på besök i våra hjärtan och du kommer att känna igen rörelserna från viryayogan flöde 1.

Så även om vi inte stannar så länge i varje rörelse, kommer vi ha gått igenom hela kroppen när vi är klara. Och det är verkligen helt fantastiskt vad bara några minuter kan göra!

Så lycka till och hoppas du får glädje av det:)

"Stolisyoga"

Först ut av höstens yogafilmer kommer "Stolisyoga" som är perfekt för dig som har suttit stilla ett tag, kanske framför datorn och känner att du behöver en liten paus innan du fortsätter! På drygt tre minuter sittandes på en stol eller pall mjukar vi upp nacke, axlar och rygg som annars lätt stökar till det för oss. Bara dessa fem rörelser kan ge fantastiska resultat för känslan i både kropp och själ! Du kan göra det hemma eller på jobbet, ensam eller tillsammans med andra.

Så ta en liten "micropaus" och lycka till:)

"Långisyoga 1"

Så var det dags för ett nytt yogapass igen, Långisyoga 1 det andra av flera yogapass som alla är mellan 3 och 25 minuter långa. Just det här är det längsta av dem alla, men å andra sidan har vi förhoppningsvis lite mer tid nu över julen så det finns hopp:) Fokuset för passet är att vi börjar se våra tankar.

Själva tanken med passen att man ska kunna göra dem hemma mellan yogapassen på centret, utan att det tar för mycket tid. Ni kommer att känna igen rörelserna från viryayogan flöde 1. Flöde 2 kommer senare till våren. Så även om vi inte stannar så länge i varje rörelse, kommer vi ha gått igenom hela kroppen när vi är klara.

Lycka till :)

"Kortisyoga 1"

Här är det första av några kortare yogapass som jag spelade in i somras på bryggan på vårt landsställe i somras. Passet är 16 min långt och det är min dotter Saga som filmar samtidigt som hon äter bananchips, klappar vår hund Milou och ibland retas lite med mig när hon tyckte att jag är för allvarlig. Så har jag även fått hjälp av Jonatan för att spela in rösten. Tänk vad många fina människor som finns omkring oss ändå och hjälper till när det behövs. Tack snälla, ni är små vardagshjältar:)

Tanken är att man ska kunna göra dem hemma mellan yogapassen på studion, utan att det tar för mycket tid. När vi är klara så har vi gått igenom hela kroppen. Själva fokuset för det här passet är att just att landa i oss själva och känna hur det känns i vår kropp... 

Lycka till :)

Introduktion

Kolla här om du vill veta lite mer om mig och om vårt yogacenter. Jag berättar lite om hur jag ser på yoga och hur den hjälper mig att förhålla mig till stressen och pressen förutom att den gör underverk med mig kropp förstås. Och vem vet, kanske kan det vara något för dig också?