Steg för steg, andetag för andetag...

Yoga och vandra Santiago de Compostela


Äntligen ska vi förverkliga en av mina och många andras drömresor, nämligen att kombinera yoga med Santiago de Compostela-vandringen. Vi har gjort den här resan förut med det är så många som hör av sig och vill gå den igen så därför planerar vi en ny resa till nästa sommar. Jag har gått leden flera gånger och jag måste säga att det en av de finaste resor som jag någonsin gjort, så jag hoppas att du också kommer att tycka om den...

Santiago de Compostela är en mycket anrik vandringsled från 800-talet och folk kommer fortfarande hit från hela världen för att pilgrimsvandra. Jag har gått den förut och det är en av de finaste resor som jag gjort någonsin, så jag hoppas att du också kommer tycka om den. Leden är 80 mil lång men vi kommer vandra de sista vackra 13,3 milen av ”Den franska vägen” mellan Samos och Santiago de Compostela. Vägen slingrar sig fram genom eukalyptus- och pinjeskogar, öppna landskap, kuperad terräng, större städer och små fina byar. Längs med vägen hittar vi även vackra kyrkor och byggnader från förr.

Varje morgon väcker vi kroppen med yoga. Vi går även igenom dagens rutt och få med oss dagens tanke som vi kan ha med oss under vandringen. Efter frukost bär det av och du kan själv välja om du vill gå tillsammans med andra eller fortsätta i egen takt. Lunch tar du när du känner för det på något av de många caféerna längs med vägen. Dagsvandringarna är lite olika långa, men någon gång under sen eftermiddagen kommer vi fram till hotellet och pustar ut lite innan kvällens delning och meditation sätter igång. Och sist men inte minst avrundar vi dagen med tre rätters middag och njuter av att ännu en härlig dag är till enda... 

 

Pris 13 900 kr del i dubbelrum / 16 000 kr enkelrum 
Bindande anmälan

 

Program

 

Söndag
Ankomst till Samos

Vi samlas på Arlanda och flyger gemensamt till Santiago de Compostela flygplats där vi landar strax före midnatt. På flygplatsen möter en chaufför oss för en 2 timmar och 30 minuter lång transfer till Samos. Samos är mest känd för det stora klostret som dominerar den lilla byn som är en viktig plats på pilgrimernas väg till Santiago de Compostela. Klostret grundades redan på 500-talet av S: t Martin Dumiense. Vi checkar in på vårt boende och somnar gott efter en lång resdag.

 

Måndag
Samos – Sarria 

Den här första morgonen samlas vi för en introduktion och presentation. Det är viktigt att vi som ska göra den här resan tillsammans lär känna varandra för att vi ska få ut så mycket som möjligt av den. Efter avslutad session äter vi frukost och startar vår vandring.  

Dagens vandring är behaglig. Du följer landsvägen ett par kilometer fram till den lilla byn Teiguin. Strax efter byn lämnar du vägen för att följa en mindre skogsväg genom en grönskande tät lövskog. Fåglar som sjunger och den syrerika luften gör vandringen gudomlig fram till Sarria. Sarria grundades av kelterna och den har många spår av medeltiden. Här finns många kyrkor, kapell, kloster och pilgrimshospital. Efter check in på vårt hotell ges möjlighet till att vila innan vi samlas för meditation. Framåt kvällen efter delningen och meditationen äter vi en god middag under småprat om dagens upplevelser.

Lätt vandring 15 km, ca 4 timmar

 

Tisdag
Sarria – Portomarín

Efter morgonyoga och dagens tanke vandrar vi över bron och genom Sarria. Du kan känna av atmosfären från medeltiden i kvarteren utefter huvudgatan rúa Maior do Magdalena upp mot ruinerna av fortet Fortaleze de Sarria och klostret Monsterio da Magdalena. Du lämnar Sarria bakom dig och vandringen går genom typisk Galiciskt inlandslandskap med ekskogar och öppna fält. Landskapet är lätt kuperat så det blir många uppför- och nerförbackar.

I Portomarín möts du av San Nicolàskyrkan, vilken är en av ledens mest intressanta Romanska kyrkor på grund av dess ovanliga arkitektur. Kyrkan byggdes under slutet av 1100-talet men flyttades sten för sten under 1950-talet eftersom floden Miño dämdes upp till en kraftverksdamm.

Efter vandringen samlas vi för ett meditationspass som hjälper oss att öppna upp för ny energi och landa i en djupavslappning. Vi avslutar dagen med middag.

Medelsvår vandring 23 km,  ca 7 timmar

 

Onsdag
Portomarín - Palas de Rei

Vi samlas för att mjuka upp kroppen efter några dagars vandring. Efter yogapasset förbereder vi oss mentalt för dagens tur med hjälp av dagens tanke. (Var och en fortsätter sin vandring efter frukost). Du lämnar Portomarín över en smal hängbro innan du börjar den lätta stigningen uppför, längs den norra sidan av San Antonioberget. Vandringen fortsätter genom ett milt böljande landskap, prunkande av ek- och pinjeträd. Efter Ligondeberget går det åter nerför till det fridfulla samhället Palas de Rei.

Dagens vandring avslutas med delning och meditation på vårt boende och senare på kvällen äter vi en välbehövlig middag.

Medelsvår vandring 26 km, ca 7 timmar

 

Torsdag
Palas de Rei – Arzúa

Efter morgonyogan, dagens tanke och frukost fortsätter du vandringen. Det är en lång dags vandring, så idag är det viktigt att du inte äter frukost för länge. Du lämnar Palas de Rei efter att ha korsat floden Pambre. Det går till att börja med lite uppför genom ett magert landskap som domineras av eukalyptus- och pinjeskogar, samt en och annan korkek. Byarna vi passerar är små. När vi passerat Río Pambre blir naturen mjukare med både ek och ask, och prydd av en mängd natursköna blommor. Halvvägs når du Melide där du kan beundra ett av Galiciens vackraste medeltida kors, som finns utanför kyrkan.

Vandringen fortsätter över små kullar täckta av eukalyptus. I Ribadiso, strax efter att du har korsat floden Iso över en charmig medeltida bro, anländer du till Hospital de San Antón, en Antónine stiftelse från 1400 talet som nyligen renoverats. Arzúa är ett litet samhälle där bland annat det före detta klostret La Magdalena finns. Arzúa är mest känt för sin årliga ostfestival. Trots att vi inte kommer hit under festivalen så har du alltid möjlighet att smaka på traktens utsökta ost innan vi avslutar dagen med delning, meditation och middag.

Krävande vandring 30 km, 8 timmar

 

Fredag  i tystnad
Arzúa - Rúa 

Morgonyogan, dagens tanke och frukost. Efter frukost fortsätter vi vår vandring mot Santiago de Compostela som vanligt men idag är går vi i tystnad. Vägen slingrar sig fram genom grönsaksodlingar, ek-, pinje- och eukalyptus skog. På vägen passerar du Santa Irene som är väl värt ett besök för att beundra det lilla 1700 tals kapell, som tillägnades den portugisiska martyren Santa Irene. Målet med dagens vandring den här dagen är den lilla byn Rúa. Kanske du har tid över för en sen siesta innan vi samlas för delning och meditation, och därefter middag innan vi kryper i säng.

Medelsvår vandring 19 km, ca 6 timmar

 

Lördag
Rúa - Santiago de Compostela

Efter uppstigning är du redo för ett härligt, livsbejakande yogapass och dagens tanke innan frukost och fortsatt vandring utmed pilgrimsleden. Leden går den här dagen runt spetsen av Arca och fortsätter ner för en gata som snart övergår i en övervuxen lövad stig. Du passerar den lilla byn San Marcos, nära toppen av Monte do Gozo, varifrån du kan se Santiago de Compostela. 

Sista biten är kanske inte den bästa med tanke på omgivningen, men belöningen är stor när vi når pilgrimsmottagningen i ett hus vid torget framför den stora Jakobskatedralen. Här lämnar du ditt pilgrimspass med dina stämplar och efter det att du svarat på några frågor får du ut ditt Compostelabevis. Avtalsbrevet som förr i tiden skulle berättiga till avdrag på halva tiden i skärselden. Efter den sedvanliga mässan i katedralen samlas vi för avslutningsceremoni på vårt boende innan den vi äter en gemensam middag på lokal restaurang. 

Medelsvår vandring 20 km, ca 6 timmar

 

Söndag
Så bär det hemåt igen...

Tidig avresa strax före klockan 05.00 från vårt boende i Santiago de Compostela för transfer till flygplatsen och hemresa. Har du möjlighet att stanna lite längre i denna fina stad så kan det verkligen rekommenderas. Vi andra beger oss hemåt och anländer till Stockholm vid tvåtiden. Så var resan slut för den här gången, men minnet av den kommer vi bära med oss för alltid...

En vanlig dag...

07.00         Yoga och dagens tanke
8.30            Frukost
10.00          Vandringen börjar. Bagagetransport för väskorna till hotellet.
ca 14.00     Du stannar själv när det passar dig och tar lunch på något av caféerna längs med leden
ca 17.00     Kommer fram till hotellet och pustar ut
19.00          Delningsgrupp 1
19.30          Delningsgrupp 2
20.00          Meditation
20.30          Middag på hotellet med tre rätters middag och dryck
23.00          Somnar skönt efter en lång och härlig dag

Svårhetsgraden för vandringen

 • Vandringen är i genomsnitt medelsvår men har även en lätt och en krävande dag
 • Det är upp till 8 timmars vandring/dag i ca 30 graders värme och kuperad terräng, så du behöver vara vid någolunda god kondition för att orka
 • Leden varierar från stigar (73 km) till byvägar (51 km) och mindre trafikerade vägar (9 km)
 • Att följa leden är enkelt eftersom det finns blå skyltar med gula musslor samt gula pilar som visar riktningen
 • Sträckan att vandra är totalt 133 km

I priset ingår

 • 6 dagar med yoga, meditation, delningar och dagens tanke
 • Boende totalt 7 nätter
 • Övernattningar sker på små hotell eller hostels. Rummen har dusch, WC, lakan, örngott och handdukar.
 • 6 frukostar
 • 6 tre-rätters middagar
 • Transfer till och från flygplatsen 
 • Praktisk information med beskrivning över vandringen inklusive enkla kartor
 • Bagagetransport mellan hotellen
 • Pilgrimspass

Tillkommer

 • Du bokar själv flygresan till och från Santiago de Compostela. På så sätt kan du även välja att stanna kvar några dagar i staden Santiago de Compostela om du vill. Just nu väntar vi på att flygen ska läggas ut för 2019, men de flyg som vi brukar ta är Stockholm - Madrid och Madrid - Santiago de Compostela på vägen dit samt Santiago de Compostela - Madrid  och Madrid - Stockholm  på vägen hem. Vi återkommer med exakta flygkoder när det närmar sig. Så fort vi är vi är tillräckligt många kommer vi höra av oss och först då kan du boka flygresan. Ju snabbare du anmäler dig desto billigare blir flygresorna...
 • Vi måste vara minst 10 personer för att resan ska bli av!
 • Så när du anmält dig nedan kommer vi bekräfta din anmälan och skicka ut en faktura till dig. 
 • I resans pris ingår frukost och middag. Lunch äter du själv på egen hand längs leden när det passar dig
 • Vin och vatten ingår oftast till middagarna. Vill du ha annan dryck bekostar du den själv
 • Yogamatta
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd (ingår oftast i hemförsäkringen) 

Anmälan till Santiagoresan