Våga upplev något nytt...

Yogaresa till Kerala, Indien

En resa som jag har vela göra i många år, är åka tillbaka till yogans rötter i Indien. Jag har själv varit där flera gånger och skulle så gärna vilja visa er en annan sida av yogan, långt ifrån vår västerländska "moderna yoga" som ibland kanske kan te sig lite själlös. Tanken med resan är att vi både ska testa lite hard-core yoga och därför bo fyra nätter på det smakfulla Shivananda ashrammet uppe i djungeln med allt vad det innebär. Men sedan kommer vi bo resten av tiden på ett alldeles underbart fyrstjärnigt hotell med en gigantiskt trädgård, restaurang, både pooler och egen strand samt yogarum med utsikt över havet. På denna otroligt vackra och paradisliknande plats bor man  i små genuina indiska stugor som faktiskt är "riktiga" stugor som man köpt och renoverat. Men utöver att det är en fantastisk plats i prunkande natur så erbjuder även hotellet ayurvediska behandlingar och har ett helt team av läkare och terapeuter och många åker till hit för att få ayurvediska behandlingar och bota sjukdomar som vår västerländska medicin inte rår på. Även vi kommer kunna boka in oss på vissa ayurvediska behandlingar om man vill. Jag tänkte också att vi skulle titta lite på det här med ayurveda som ofta nämns som yogans syster och se vad det handlar om. Därför kommer vi få en föreläsning om ayurveda av en av deras läkare samt en matlagningskurs och ayurvediska hälsokonsultationer. 

Så vi ska försöka oss på en mix av att både ta igen oss på hotellet, yoga och mediterar, njuta av god indisk mat och så sol och bad förstås samtidigt som vi nosar lite på det här med ayurveda och testar på ashramlivet. Men sedan vill vi ju också uppleva Indien nu när vi äntligen är här. Och till vår hjälp har vi vår indiska vän och guide Ravi som har lång erfarenhet och god lokal kännedom. Han kommer kunna visa oss lite av det "riktiga" Indien. Tillsammans med honom kan vi besöka marknader, tempel, uppleva Indiens stränder, åka flodbåt på de gamla kanalerna i Backwater som tidigare använts för att frakta varor och mycket mycket mer. Och sedan är det tyvärr redan dags att åka hem igen, iallafall för den här gången...

 

Pris: 16 900 kr del i dubbelrum / 18 500 kr enkelrum
Sista anmälningsdag 31 januari
Bindande anmälan

Program 


Onsdag – Resan börjar…


Vårt stora äventyr börjar! Vi åker från Arlanda kl 15.05 Arlanda och kommer fram till Dubai klockan 23.30 där vi ska mellanlanda. Där har vi ca tre timmars väntan innan vi åker vidare till Indien och når Trivandrum ca fyra timmar senare och då har det hunnit bli en ny dag. 
 

Torsdag – Kerela

Klockan 8.35 anländer vi till Trivandrum. Där kommer Ravi att ta emot oss och ta med oss till ett ställe där vi ska få prova äkta indisk brunch. Sedan bär det av mot ashrammet som ligger uppe i bergen i djungeln där man kan hitta både elefanter och krokodiler. Vi kommer komma dit runt 12-tiden och efter att vi har checkat in så samlas vi för en introduktion innan vi hoppar på ashrammets program med eftermiddagsyoga, middag, kvällsmeditation och chanting. Vid 10-tiden kryper vi i säng och sover gott efter en lång och intensiv dag med många nya intryck.
 

Fredag - Ashram

På ashrammet är fredagar veckans enda ”lediga dag”. Det är då lite lugnare än andra dagar, men ändå inte så soft som man kan tro. Vi kommer gå upp kl 05.20 som vanligt för morgonmeditation och två timmars yoga men efter brunchen får vi lite ledighet. Vi passar då på att prata ihop oss, bara vi i gruppen i en delning och kollar av hur alla har det. Senare på eftermiddagen är det dags för yoga igen och sedan middag och kvällsmeditation samt chantning innan ännu en dag är till enda…

 
Lördag – Ashram

Vi följer ashrammets program som brukar se ut ungefär så här;

5.20 Väckning
6.00 Morgon meditation och chantning
7.30 Te stund
8.00 Yogapass
10.00 Brunch
10.30 Karmayoga dvs alla får en uppgift för att hjälpa till att driva ashrammet
13.00 Delning för oss i gruppen
13.30 Te stund
14.00 Föreläsning
15.30 Yogapass
17.30 Middag
19.30 Kvällsmeditation och chanting
22.30 Sovdags


Söndag - Ashram

Ännu en dag på ashrammet enligt programmet ovan.
 


Måndag – Mot paradiset…

Efter morgonens yogapass tackar vi för oss och åker vidare till det hotell som vi ska bo på resten av resan. Det är ett helt fantastiskt vackert ställe som ligger ca 1,5 timme bort vid Kerelas kust och om inte det är paradiset så vet jag då inte vad som är det. Ravi möter förstås upp oss utanför ashrammet och tar med oss på traditionell indisk lunch även kallad tali meal, längs med vägen. Vi kommer till hotellet senare på eftermiddagen där vi kan komma i ordning och pusta ut lite innan det är dags för kvällens föreläsning, delning och meditation.

Syftet med den här resan är att vi ska gå tillbaka till yogans ursprung och något som står väldigt nära ursprungsyogan är just ayurveda. Det kallas till och med för yogans syster och många av hotellets gäster bor här för att få ayurvediska behandlingar. Det finns ett helt team av läkare och terapeuter på hotellet som både kan ge längre hälsobehandlingar eller där man bara kan boka in sig på enstaka massager eller liknande. Detta får man dock bekosta själv men en av läkarna har lovat att ha en liten föreläsning för oss om vad ayurveda är och hur det kan vara hjälpsamt för oss.


Kvällen avslutas med en av hotellets stora indiska middagsbufféer som man verkligen inte behöver gå hungrig ifrån.

 
Tisdag - Ayurvedadag

Idag är en speciell dag där vi både hinner landa lite i oss själva samtidigt som vi får nosa lite på det här med ayurveda. Vi börjar med yoga redan kl 7 som vanligt i den fina yogasalen med utsikt över havet. Även yogapassen kommer att vara inspirerade av ayurveda och dess olika konstitutioner. Efter den stora frukostbuffén kan de som vill få gratis ayurveda konsultationer av läkarna. Dessutom har vi blivit lovade att få vara med på en ayurvedisk matlagningskurs på eftermiddagen som lär oss några rätter som vi sedan kan göra hemma.

Kvällen avslutas med delning, meditation och en ayurvedisk middagsbuffé där den som vill kan välja maträtter som läkarna rekommenderar utifrån vad just din kropp behöver.

 
Onsdag – Sightseeing City tour

Efter morgonens yoga och en stadig frukost är det dags för oss att se oss omkring. Ravi kommer och hämtar upp oss runt 10-tiden för att visa oss staden Trivandrum med dess palats, tempel och marknader. Indien är väldigt annorlunda mot vad vi är vana vid här hemma. Gatorna kokar av liv och rörelse. Det är ett ständigt myller av trafik, människor och små affärer. Och idag ska vi uppleva lite av det ”verkliga” Indien. Vi tar lunch på en lokal restaurang och kommer tillbaka till hotellet för delning, meditation och middag.

 
Torsdag – Kovalam beach

Vi tar en lugn förmiddag med morgonyoga, frukost och tid att hänga vid poolen. Man kan även passa på att boka behandlingar om man så vill eller ta en långpromenad på stranden. När det har blivit lite svalare senare på eftermiddagen ska vi bege oss till Kovalam beach som ligger ca 30 minuter därifrån. Det är här som de få turister som faktiskt finns i Kerela håller till och det är en vacker strand med många hotell, restauranger, butiker och en vacker fyr med en underbar utsikt. Tanken är att vi alla kan strosa runt där lite var för sig för att senare mötas upp för en gemensam middag på en av de lokala restaurangerna. Vi äter gott och låter oss dras med av pulsen. Vem vet, kanske provsmakar vi till och med lite indiskt öl innan vi hoppar på en riksha tillbaka hem till hotellet igen.
 

Fredag – Flodbåt på Backwater

Vi yogar, njuter av den stora frukostbuffén och slappar vid poolen innan det är på eftermiddagen är dags för oss att bege oss ut på ännu ett äventyr och kanske det finaste på den här resan. Kerela har ett unikt vattensystem av små kanaler, sjöar och träskmark som kallas för Backwater då det ligger bakom själva havet. Det påminner om lite om Amazonafloden och används än idag för att transportera kryddor, frukter, gummi och ris. Idag är det dessutom väldigt populärt att åka flodbåt på och det är just det som även vi ska göra för några timmar. Vi är tillbaka på hotellet runt sex-tiden för kvällens delning, meditation och middag.

 
Lördag – Vilodag och avrundning

Så är det dags för resans sista dag och vårt sista yogapass tillsammans. Idag tar vi det lugnt så att vi hinner packa, bada och vandra på stranden och göra lite som vi vill och behöver. Senare på kvällen avrundar vi dagarna vi haft tillsammans med en liten speciell stund. Tänk vad mycket som vi kommer ta med oss! Detta måste vi förstås fira ordentligt och hotellet har lovat att fixa en överraskningsmiddag åt oss dagen till ära.


Men allt har en början och ett slut, så även denna resa. Vid ett-tiden på natten bär det av mot flygplatsen så att vi hinner dit i god tid. Flyget går klockan 4.35 från Trivandrum till Dubai där vi har ca en och en halv timmes väntan innan vi fortsätter tillbaka till Stockholm igen.

 
Söndag – Borta bra men hemma bäst…

Efter 11 dagar tillsammans på en kontinent långt borta kommer vi tillbaka hem igen. Så mycket intryck, skratt och gemenskap. Och även om just den här resan är över för den här gången, så kommer vi bära med oss detta för alltid…

En vanlig dag...

7.00 - 9.00 Pranayama, virya yoga och vila
9.00 Frukost
10.00 Egentid där vi kan sola, bada, ta ayurvediska behandlingar eller bara vila upp oss på hotellet
14.00 Lunch för den som vill
15.00 De dagar som vi upptäcker Indien så åker vi nu
18.30 Delning
19.30 Kvällsmeditation
20.00 Middag där vi njuter av dagen som gått
23.00 Läggdags

I priset ingår

 • 11 dagar med yoga, meditation, delningar och dagens tanke
 • 4 nätter på ashram, enkelrum/dubbelrum med fläkt och eget badrum
 • 4 bruncher och 4 middagar på ashrammet
 • 6 nätter på fyrstjärnigt hotell med både fläkt och AC
 • 5 frukostbufféer
 • 6 middagar (på hotellet har de stora middagsbufféer med indiska rätter) med vatten som dryck.
 • 3 st luncher (på väg till eller från ashrammet samt under City-tour sighteeingen)
 • Ayurvedisk konsultation samt matlagningskurs på ca 30-45 min
 • 3 st sightseeingar (City-tour, Kovalam beach och flodbåt på Backwater)
 • Transporter till och från flygplats, ashram samt de olika utflykterna.

Tillkommer

 • Flygresa, du bokar själv flygresan till och Trivandrum, Indien. Det finns olika prisklasser beroende på hur länge som du kan tänkas vänta. Vi har valt följande resa, men om du väljer en annan så se till att du är på flygplatsen när vi landar då transporten inte kan invänta olika flyg. Arlanda 15.05 - Dubai 23.30. Dubai 02.50 - Trivandrum 08.35 på vägen dit och Trivandrum 04.35 - Dubai 07.05 och Dubai 8.10 - Arlanda 12.40 på vägen hem. Just nu ligger biljetten på ca 8 000 kr men det finns som sagt billigare. 
 • Luncher på hotellet (de har de stora bufféer så ofta blir lunchen överflödig. Dock finns det så att man kan beställa själv om man skulle vilja)
 • Om du väljer att boka egna ayurvediska behandlingar så bekostar du dessa själv.
 • Om man väljer att inte följa med på sightseeing eller annan aktivitet där maten ingår så bekostar man sin egna mat själv. Man kan heller inte begära ersättning för uteblivet deltagande. 

Film från ashrammet

Många är ju lite nyfikna på hur det är på ashrammet. Här är en liten film från ashrammet som jag och min dotter Saga spelade in när vi var där och rekade inför resan. 

Film från hotellet

Det är alltså på detta paradisliknande ställe som vi ska bo när vi inte är på ashrammet:)

 

Hur går det till?

Om du vill följa med så anmäler du dig i formuläret nedan. Det är många som anmält sitt intresse för resan men vi behöver vara minst 10 st som anmält sig "på riktigt" för att resan ska bli av. Så fort vi är det så hör vi av oss till dig så att du kan boka ditt flyg (vi har rekommenderat ett flyg så det är bara för dig att boka på nätet). Men ju snabbare du bokare desto bättre pris kan du oftast få. Eftersom vi bokar flyg och beroende av allas deltagande så är din anmälan bindande!

När vi helt säkert vet att resan blir av skickar vi ut fakturan på anmälningsavgiften på 2.500 kr. Resterande faktura kommer i slutet av januari 2019.

Om du åker tillsammans med någon som du redan på förhand vet att du vill dela rum med så kan du skriva det när du anmäler dig. Men självklart så måste man inte det! Vi kommer att jobba mycket med att få en härlig och trygg stämning i gruppen och det brukar alltid fungera väldigt bra även när vi parar ihop er. Observera att om vi är ett ojämnt antal anmälda så kan vi inte kan garantera dig någon att dela rum med. Men vi har även några få enkelrum så då löser vi det på sådant sätt. 

Anmälan till Indienresan